Τον Ιούλιο του 2015, το επιστημονικό πρόγραμμα Breakthrough Initiatives ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια δεκαετή πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης έρευνας για εξωγήινη νοημοσύνη (Search for Extraterrestrial Intelligence, SETI) μέχρι σήμερα. Αυτή η πρωτοβουλία που ονομάστηκε εύστοχα Breakthrough Listen, συνδυάζει υπερσύγχρονο λογισμικό και δεδομένα που αποκτήθηκαν από κορυφαία αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο για να αναζητήσουν σημάδια εξωγήινης τεχνολογικής δραστηριότητας (γνωστά και ως technosignatures).

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Breakthrough Listen στέλνοντας τεχνολογικές υπογραφές (technosignatures) από ένα μακρινό εξωπλανήτη. Credit: Breakthrough Listen.

Τα τελευταία χρόνια, το Breakthrough Listen έκανε δύο σημαντικές εκδόσεις δεδομένων και ανακοίνωσε μια επωφελή συνεργασία με την αποστολή Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA. Και πιο πρόσφατα, το Breakthrough Listen ανακοίνωσε την κυκλοφορία του καταλόγου του «Exotica» – μια διαφορετική λίστα αντικειμένων (στο Σύμπαν) που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους αστρονόμους που αναζητούν σημάδια τεχνολογικών υπογραφών και εξωγήινης νοημοσύνης (ΕxtraΤerrestrial Ιntelligence, ETI). Ο κατάλογος περιγράφεται σε ένα άρθρο  με τίτλο “One of Everything: The Breakthrough Listen Exotica Catalog “, που υποβλήθηκε πρόσφατα για δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό The Astrophysical Journal Supplement Series. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply