Αρκετοί εξωπλανήτες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους έχουν ανακαλυφθεί από διαστημικά τηλεσκόπια. Ένα τέτοιο εξωπλανητικό σύστημα με αλληλεπιδρώντες πλανήτες εντοπίστηκε για πρώτη φορά από γήινο τηλεσκόπιο. Το ασυνήθιστο αυτό σύστημα που ονομάστηκε WASP-148  ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας τον φασματογράφο SOPHIE στο αστεροσκοπείο Observatoire de Haute-Provence (CNRS / Aix-Marseille Université;). Οι επιστήμονες ανέλυσαν την κίνηση του «μητρικού» αστέρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φιλοξενεί δύο πλανήτες, το WASP-148 b και το WASP-148 c.

Ζωγραφική αναπαράστασηάποψη του εξωπλανητικού συστήματος WASP-148 με αλληλεπιδρώντες πλανήτες. Ο πλανήτης WASP-148 c εμφανίζεται μπροστά. Στο πίσω μέρος, μπορεί κανείς να δει τον πλανήτη WASP-148 b να διέρχεται από το μητρικό του αστέρα γύρω από τον οποίο βρίσκονται οι δύο πλανήτες σε τροχιά. Credit: Institut d’astrophysique de Paris, Mark A. Garlick

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι δύο πλανήτες αλληλεπιδρούν έντονα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από άλλα δεδομένα. Ενώ ο πρώτος πλανήτης, ο WASP-148 b, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστέρα του με περίοδο σχεδόν εννέα ημέρες, ο δεύτερος, ο WASP-148 c, έχει περίοδο τέσσερις φορές περισσότερο. Αυτή η αναλογία μεταξύ των τροχιακών περιόδων υποδηλώνει ότι το σύστημα WASP-148 βρίσκεται κοντά σε συντονισμό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ενισχυμένη βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλανητών. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply