Στις 4 Ιουλίου, το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του, απεικονίζοντας περίπου το 75% του έναστρου ουρανού ως μέρος μιας διετούς έρευνας. Κατά την παρατήρηση αυτής της τεράστιας περιοχής ουρανού, το TESS βρήκε 66 νέους εξωπλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς και περίπου 2.100 υποψήφιους εξωπλανήτες για τους οποίους οι αστρονόμοι εργάζονται για επιβεβαίωση.

Ζωγραφική αναπαράσταση του TESS σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

«Το TESS κάνει μια σειρά από υψηλής ποιότητας παρατηρήσεις που παρέχουν πολύτιμα δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων», δήλωσε η Patricia Boyd, επιστήμονας του έργου TESS στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Maryland. «Καθώς μπαίνει στην στην επόμενη διευρυμένη αποστολή του, το TESS είναι ήδη μια καταπληκτική επιτυχία».

Το TESS παρακολουθεί λωρίδες των 24 × 96 μοιρών στον ουρανό που ονομάζονται τομείς για περίπου ένα μήνα, χρησιμοποιώντας τις τέσσερις κάμερές του. Η αποστολή πέρασε τον πρώτο της χρόνο παρατηρώντας 13 τομείς που περιείχαν τον νότιο ουρανό και στη συνέχεια πέρασε έναν ακόμη χρόνο απεικονίζοντας τον βόρειο ουρανό. Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις του TESS μέχρι τώρα.

(Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center)

Τώρα στην εκτεταμένη αποστολή του, το TESS γύρισε για να συνεχίσει την έρευνα στο νότιο ουρανό. Επιπλέον, η ομάδα TESS έχει εισαγάγει βελτιώσεις στον τρόπο που ο δορυφόρος συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα.

Το TESS παρατηρεί με τη μέθοδο των διαβάσεων, καταγράφοντας τη μείωση της φαινόμενης λαμπρότητας του αστέρα που προκαλείται, όταν ένας πλανήτης σε τροχιά περνά μπροστά του από αυτόν. Μεταξύ των νεότερων πλανητικών ανακαλύψεων της αποστολής είναι ο πρώτος εξωπλανήτης σε μέγεθος Γης, ονομαζόμενος TOI 700 d, ο οποίος βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του μητρικού αστέρα του, δηλαδή σε μια περιοχή όπου οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια. Το TESS ανακάλυψε, επίσης, έναν πλανήτη που που δημιουργήθηκε γύρω από το νεαρό αστέρα AU Microscopii και βρήκε έναν κόσμο μεγέθους Ποσειδώνα σε τροχιά γύρω από δύο ήλιους.

Αποστολές όπως το TESS συμβάλλουν και στον τομέα της αστροβιολογίας, της διεπιστημονικής έρευνας σχετικά με τις μεταβλητές και τις συνθήκες των απομακρυσμένων κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε καθώς και τι μορφή θα μπορούσε να πάρει η ζωή. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply