Εισαγωγή από το άρθρο του Pat Brennan, NASA’s Exoplanet Exploration Program.

Μια περιήγηση στο ηλιακό μας σύστημα αποκαλύπτει μια εκπληκτική ποικιλία κόσμων, από τον Ερμή και την Αφροδίτη μέχρι τις παγωμένες εξωτερικές περιοχές του νέφους Oort. Στον ενδιάμεσο χώρο υπάρχουν μερικές πολύ καλές περιπτώσεις για τη ζωή πέρα ​​από τη Γη, όπως το υπέδαφος του Άρη ή οι δορυφόροι των γιγάντων πλανητών με τους κρυμμένους ωκεανούς τους, αλλά, μέχρι στιγμής, μόνο στη Γη υπάρχει ζωή.

Ωστόσο, η NASA συνεχίζει να ψάχνει στο HλιακόS σύστημα για σημάδια ζωής, είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν, και έρευνα δεκαετιών έχει αρχίσει να περιορίζει τις δυνατότητες. Το πολύ θερμό εσωτερικό ηλιακό μας σύστημα φαίνεται απίθανο (αν και τα σύννεφα της Αφροδίτης σε μεγάλο υψόμετρο παραμένουν πιθανά). Το ίδιο ισχύει και για τους αέριους γίγαντες που καλύπτονται από σύννεφα, με τις συντριπτικές ατμοσφαιρικές πιέσεις τους και τα φαινομενικά απύθμενα βάθη – ίσως χωρίς στερεή επιφάνεια, ή αν υπάρχει, δεν είναι κατάλληλο μέρος για κανένα ζωντανό ον.

Μερικοί από τους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος δείχνουν σημεία πιθανής κατοικησιμότητας.
Illustration: NASA/JPL-Caltech/Lizbeth B. De La Torre

Οι πιο απομακρυσμένες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος, με τους νάνους πλανήτες και τους παγωμένους κομήτες, φαίνονται επίσης αφιλόξενες για ζωή, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν. Το ίδιο ισχύει για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres) στη ζώνη αστεροειδών, που θεωρείται πιθανός «κόσμος νερού» είτε τώρα είτε νωρίτερα στην ιστορία του.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας φέρνουν πίσω στις καλές και πιθανές  περιπτώσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Υπάρχει ο Άρης, που τώρα είναι μια κρύα, σχεδόν χωρίς αέρα έρημος, αλλά κάποτε ήταν εύκρατος  και με τρεχούμενο νερό. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ελπίδα για κάποια μορφή ζωής ανάμεσα στους αέριους γίγαντες (Δία, Κρόνο, Ποσειδώνα), αλλά όχι στους ίδιους τους μεγάλους αυτούς πλανήτες, αλλά σε κάποιους από τους δορυφόρους τους, όπως, για παράδειγμα, η Ευρώπη του Δία και ο Εγκέλαδος του Κρόνου, οι οποίοι, παρά τις παγωμένες απαγορευτικές επιφάνειές τους, κρύβουν απέραντους ωκεανούς κάτω από τον πάγο.

Ας αρχίσουμε τα ταξίδι μας  για να γνωρίσουμε τους πιο πιθανούς τόπους για ζωή μέσα στο Ηλιακό Σύστημα. Η  συνέχεια εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply