Οι πλανήτες σχηματίζονται από σωματίδια αερίου και σκόνης που στροβιλίζονται σε τεράστιους δίσκους γύρω από νεογέννητους αστέρες. Αλλά επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν μόνο για αυτούς τους δίσκους βρίσκοντας και μελετώντας πολλά διαφορετικά παραδείγματα.

Ζωγραφική αναπαράσταση ενός νεογέννητου αστέρα ηλιακού τύπου περιβαλλόμενου από το δίσκο αερίου και σκόνης όπου σχηματίζονται οι πλανήτες. Credit: NASA/JPL-Caltech

Μέσα από ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Disk Detective, μπορείτε να βοηθήσετε. Οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως επιστημονικού υπόβαθρου ή προηγούμενης γνώσης, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τα μυστήρια του σχηματισμού πλανητών. Το Disk Detective είναι ένα παράδειγμα επιστήμης των πολιτών, μια συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών επιστημόνων και μελών του κοινού. Τα μέλη του κοινού μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν πώς σχηματίζονται πλανήτες «κοσκινίζοντας» δεδομένα από την αποστολή WISE της NASA, την οποία  διαχειρίζεται το εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory.

Από την τελευταία κυκλοφορία δεδομένων του Disk Detective, ο δορυφόρος Gaia της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) έχει δώσει μια άνευ προηγουμένου πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες, τις κινήσεις και τους τύπους αστέρων στον Γαλαξία μας. Η επιστημονική ομάδα του Disk Detective χρησιμοποίησε τα νέα δεδομένα από το Gaia για να εντοπίσει M νάνους που ενδιαφέρουν το έργο. Μια δεύτερη βελτίωση στο έργο είναι ότι οι νέες εικόνες από τις έρευνες που αναφέρονται παραπάνω έχουν υψηλότερη ανάλυση από την προηγούμενη δέσμη δεδομένων, κάνοντας ορατά περισσότερα αντικείμενα φόντου. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply