Οι περισσότεροι από τους πλανήτες στο Γαλαξία που φιλοξενούν ζωή  μπορεί να έχουν σχηματιστεί νωρίς στην ιστορία του Γαλαξία. Σύμφωνα με μια νέα πρόσφατη μελέτη (21/6/2020), οι βραχώδεις πλανήτες που σχηματίστηκαν νωρίς στην ιστορία των 13,2 δισεκατομμυρίων ετών του γαλαξία μας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστηρίξουν ζωή απ’ ότι οι κόσμοι που σχηματίστηκαν αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι «αρχαίοι» πλανήτες είναι πιο πιθανό να έχουν ενεργές τεκτονικές πλάκες, μαγνητικά πεδία και άλλα χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής όπως τη γνωρίζουμε.

Ζωγραφική αναπαράσταση του δυνητικά κατοικήσιμου εξωπλανήτη Kepler-1649 c (πλανήτης μπροστά) γύρω από το μητρικό του κόκκινο νάνο αστέρα. © Provided by Space .

“Η ύπαρξη τεκτονικών πλακών είναι σημαντική για την κατοικησιμότητα των πλανητών και φαίνεται ότι υπήρχαν οι βέλτιστες συνθήκες για την ύπαρξη τεκτονικής δραστηριότητας σε πλανήτες που σχηματίζονταν νωρίς στη διάρκεια ζωής του γαλαξία. Αυτό μπορεί να είναι απίθανο να επαναληφθεί εύκολα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Craig O’Neill, διευθυντής του Κέντρου Πλανητικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. “Ίσως αυτό ήταν τόσο καλό για τη ζωή, όσο μπορούσε να γίνει.” Ο O’Neill και οι συνάδελφοί του μελέτησαν εξωπλανήτες που είναι σε τροχιά γύρω  από άλλους αστέρες στο Γαλαξία. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply