Νέες προσομοιώσεις δείχνουν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman της NASA θα είναι σε θέση να αποκαλύψει μυριάδες πλανήτες «φαντάσματα» – ελεύθερα σώματα που περιπλανώνται μέσα στο γαλαξία μας χωρίς να ανήκουν κάποιο αστέρα. Η μελέτη αυτών των μεμονωμένων κόσμων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς σχηματίζονται, εξελίσσονται και καταρρέουν τα πλανητικά συστήματα.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, τους γνωστούς εξωπλανήτες, τη δεκαετία του 1990. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των εξωπλανητών πιθανώς ξεπερνά τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρες στον γαλαξία μας. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί, με τη βοήθεια του Nancy Grace Roman Space Telescope, να βρει τρόπους για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τα δημογραφικά στοιχεία των εξωπλανητών, αναζητώντας αυτούς τους «απατεώνες» (rogue) πλανήτες.

Αυτή η εικόνα δείχνει έναν rogue πλανήτη που ταξιδεύει στο διάστημα. Credit: NASA / JPL-Caltech / R. Hurt (Caltech-IPAC)

Το τηλεσκόπιο αυτό θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο τηε βαρυτικής μικροεστίασης (microlensing method). Η βαρυτική μικροεστίαση είναι ένα παρατηρησιακό φαινόμενο που συμβαίνει επειδή η παρουσία μάζας προκαλεί στρέβλωση του ιστού του χωροχρόνου. Το αποτέλεσμα είναι ακραίο γύρω από πολύ τεράστια αντικείμενα, όπως είναι οι μελανές οπές και ολόκληροι γαλαξίες. Ακόμη και οι μοναχικοί πλανήτες προκαλούν έναν ανιχνεύσιμο βαθμό στρέβλωσης που εκδηλώνεται ως βαρυτική μικροεστίαση. (Βλέπε λεπτομέρειες για τη μέθοδο βαρυτικής μικροεστίασης στις μεθόδους ανίχνευσης εξωπλανητών στη σελίδα Εξωπλανήτες).

Αυτό το κινούμενο σχέδιο δείχνει πώς η βαρυτική μικροεστίαση μπορεί να αποκαλύψει rogue πλανήτες. Όταν ένας τέτοιος αόρατος πλανήτης περνά μπροστά από ένα πιο μακρινό αστέρα από το σημείο παρατήρησης, το φως από τον αστέρα «λυγίζει» καθώς περνά μέσα από τον στρεβλωμένο χωροχρόνο γύρω από τον πλανήτη. Ο πλανήτης λειτουργεί ως κοσμικός μεγεθυντικός φακός, ενισχύοντας τη φωτεινότητα του αστέρα στο φόντο.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Astronomical Journal, επικεντρώνονται στην ικανότητα του Nancy Grace Roman Space Telescope να εντοπίζει και να χαρακτηρίζει απομονωμένους πλανήτες. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει προσωρινά μερικούς από αυτούς τους «νομαδικούς» κόσμους μέχρι στιγμής, επειδή είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply