Μπορείτε να Βοηθήσετε τη NASA να βρει εξωπλανήτες, κόσμους πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, μέσω ενός νέου ιστότοπου που ονομάζεται Planet Patrol. Αυτή η επιστημονική πλατφόρμα για πολίτες επιτρέπει στα μέλη του κοινού να συνεργάζονται με επαγγελματίες αστρονόμους στη διαλογή των κατάλληλων εικόνων μέσα από ένα αρχείο παρατηρήσεων που έχει κάνει το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA TESS (Survey Exoplanet Survey Satellite).

Σύμφωνα με τον Veselin Kostov, ερευνητή στο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Maryland, οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι επεξεργασίας δεδομένων του TESS μερικές φορές αποτυγχάνουν να εντοπίσουν αντικείμενα που μοιάζουν με εξωπλανήτες, ενώ δεν είναι. Το ανθρώπινο μάτι είναι εξαιρετικά καλό στο να εντοπίζει τέτοιους «απατεώνες» και χρειάζονται πολίτες επιστήμονες για να βοηθήσουν στη διαλογή μεταξύ γνήσιων και «ψεύτικων» εξωπλανητών. Οι εθελοντές θα βοηθήσουν να προσδιορίσουν ποιες καταγραφές του TESS περιλαμβάνουν σήματα από πιθανούς πλανήτες και ποιές δείχνουν ψευδοπλανήτες.


Εάν θέλετε να ψάξετε στον ουρανό για αχαρτογράφητους κόσμους από το σπίτι, τότε να εγγραφείτε στο Planet Patrol. Παρακολουθήστε αυτό το video για να μάθετε πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με επαγγελματίες αστρονόμους και να αναλύσετε μόνοι σας εικόνες από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA. Θα απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με κάθε εικόνα TESS και θα βοηθήσετε τους επιστήμονες να καταλάβουν εάν περιέχουν σήματα από νέους κόσμους ή ψευδοπλανήτες. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab.

Το TESS χρησιμοποιεί τις τέσσερις κάμερές του για να πάρει πλήρεις εικόνες από ένα κομμάτι του ουρανού, που ονομάζεται τομέας, κάθε 10 λεπτά για ένα μήνα κάθε φορά. Αυτή η μακράς διάρκειας παρατήρηση επιτρέπει στο TESS να βλέπει πότε οι πλανήτες περνούν μπροστά από τους μητρικούς τους αστέρες και εξασθενίζουν το φως τους (μέθοδος διαβάσεων). Κατά τη διάρκεια ενός έτους, το TESS συλλέγει εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια στιγμιότυπα, που το καθένα περιέχει χιλιάδες πιθανούς πλανήτες – πάρα πολλούς για να εξεταστεί από μόνους τους  οι επιστήμονες, χωρίς επί πλέον βοήθεια.

Οι υπολογιστές είναι πολύ καλοί στην ανάλυση τέτοιων συνόλων δεδομένων, αλλά δεν είναι τέλειοι, είπε ο Kostov. Ακόμη και οι πιο προσεκτικά σχεδιασμένοι αλγόριθμοι μπορούν να αποτύχουν, όταν το σήμα από έναν πλανήτη είναι αδύναμο. Μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες εξωπλανήτες, όπως οι μικροί πλανήτες με μεγάλες τροχιές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Οι εθελοντές του Planet Patrol θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη τέτοιων κόσμων και θα συμβάλουν στην κατανόηση των επιστημόνων για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται τα πλανητικά συστήματα σε όλο το Σύμπαν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Planet Patrol, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.zooniverse.org/projects/marckuchner/planet-patrol/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη των πολιτών στη NASA, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://science.nasa.gov/citizenscience

Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply