Τον Φεβρουάριο του 2017 η NASA ανακοίνωσε ότι ο κοντινός αστέρας TRAPPIST-1 είχε ένα σύστημα με επτά βραχώδεις πλανήτες! Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν πραγματοποιήσει κάθε είδους παρατηρήσεις και μελέτες για να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους εξωπλανήτες Συγκεκριμένα, έχουν προσπαθήσει να μάθουν άν κάποιος από τους πλανήτες, που βρίσκονται στην Κατοικήσιμη Ζώνη του κεντρικού αστέρα, θα μπορούσε πραγματικά να είναι κατοικήσιμος.

Ζωγραφική αναπαράσταση του πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1 με βάση τα δεδομένα για τις μάζες, τα μεγέθη και τις τροχιές των επτά πλανητών. (Credits: NASA/JPL-Caltech)

Πολλές από αυτές τις μελέτες ασχολούνται με το εάν οι πλανήτες TRAPPIST-1 έχουν αρκετό νερό στις επιφάνειές τους. Όμως εξίσου σημαντικό είναι αν υπάρχουν ή όχι βιώσιμες ατμόσφαιρες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που παρέχει μια επισκόπηση όλων των μέχρι σήμερα παρατηρήσεων στους πλανήτες τουTRAPPIST-1, μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι ανάλογα με τον πλανήτη, είναι πιθανό να έχουν καλή ατμόσφαιρα, ή και καθόλου.

Από τότε που ανακαλύφθηκε, το πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1 θεωρείται μια εξαιρετική περίπτωση για την έρευνα στους εξωπλανήτες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως εξηγεί ο Martin Turbet, κύριος  συγγραφέας της μελέτης: «Το σύστημα TRAPPIST-1 είναι πολύ κατάλληλο για μελέτες κατοικησιμότητας εεξωπλανητών, επειδή είναι το πλανητικό σύστημα δομημένο με δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες που μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν με τηλεσκόπια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι (1) το σύστημα TRAPPIST-1 βρίσκεται πολύ κοντά (39 έτη φωτός από τη Γη), (2) οι πλανήτες διέρχονται (συχνά) μπροστά από τον αστέρα τους και (3) ο μητρικός αστέρας TRAPPIST-1 είναι ένας εξαιρετικά κρύος νάνος αστέρας με εξαιρετικά μικρή ακτίνα». Περισσότερα εδώ και εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ

0 Comments

Leave a Reply