Ο φυσικός Avi Loeb του Χάρβαρντ πιστεύει ότι το ‘Oumuamua – το 1ο γνωστό αντικείμενο από τον διαστρικό χώρο που διέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα – μπορεί να έχει δημιουργηθεί από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Αυτό υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο με τίτλο  «Εξωγήινος».

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη κατέγραψαν ένα αχνό σημείο φωτός να κινείται στον ουρανό. Κάποιοι νόμισαν ότι ήταν κομήτης, ενώ άλλοι πίστευαν ότι μοιάζει με έναν τυπικό μικρό αστεροειδή που κινείται γρήγορα. Καθώς παρακολούθησαν την κίνησή του, οι αστρονόμοι κατάφεραν να υπολογίσουν την τροχιά του αντικειμένου και σύντομα συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσε να ήταν ένας συνηθισμένος αστεροειδής ή κομήτης. Αυτό το αντικείμενο δεν ήταν ένα σώμα του ηλιακού συστήματος. προερχόταν, χωρίς αμφιβολία, από το διαστρικό χώρο. Από τότε, οι περισσότεροι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το ‘Oumuamua, όπως είναι τώρα γνωστό, είναι ένα φυσικό αντικείμενο. Αλλά ο φυσικός του Χάρβαρντ Avi Loeb εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα ενός εξωγήινου τεχνητού αντικειμένου, κάτι που κατασκευάζεται από εξωγήινα όντα και έρχεται σε εμάς από ένα άλλο αστρικό σύστημα. Το νέο βιβλίο του Loeb διερευνά αυτήν την πιθανότητα.

Ζωγραφική αναπαράσταση του ’Oumuamua, η πραγματική όψη του οποίου παραμένει άγνωστη. (Credit: Image via ESO/ M. Kornmesser)

Ένα από τα πράγματα που κάνει καλύτερα ο Avi Loeb  είναι να κρατάει το μυαλό ανοιχτό σε κάθε ενδεχόμενο. Είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός στοχαστής μεταξύ των επιστημόνων. Για παράδειγμα, ο Loeb πρότεινε το 2012 ότι τα λαμπερά φώτα των πόλεων, που είναι ορατά σε έναν πλανήτη ακόμη και από το διάστημα, ενδέχεται να αποκαλύψουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε εξωπλανήτες, εάν και αυτοί διαθέτουν παρόμοιο τεχνολογικό πολιτισμό. Το 2014, ήταν συν-συγγραφέας σε μια μελέτη που υποστήριζε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε εξωγήινη ζωή αναζητώντας βιομηχανική ρύπανση σε ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Loeb (στον ελεύθερο χρόνο του) έχει γράψει ένα βιβλίο που διερευνά την πιθανότητα ότι το ‘Oumuamua μπορεί να είναι τεχνητό κατασκεύασμα. Δεν ήταν ο μόνος επιστήμονας που πρότεινε τεχνητή προέλευση για το ‘Oumuamua, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό. Το 2018, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου SETI χρησιμοποίησαν το Allen Telescope Array για να παρατηρήσουν το ‘Oumuamua καθώς έφευγε από την περιοχή του Ήλιου μας. Η πρόθεσή τους ήταν να αναζητήσουν τεχνητές ραδιοφωνικές μεταδόσεις από το ‘Oumuamua, οι οποίες, αν βρίσκονταν, θα ήταν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό το αντικείμενο δεν είναι ένας απλός βράχος που περιπλανιέται στο διάστημα. Δεν βρέθηκαν ποτέ τεχνητά σήματα. Αυτή η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και άλλα στοιχεία που βασίζονται σε παρατηρήσεις του ‘Oumuamua καθώς έτρεχε μακριά από τον ήλιο μας, έκανε τους περισσότερους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι αυτό το σκούρο κόκκινο αντικείμενο – εκτιμάται ότι έχει μήκος από 100 μέχρι 1.000 μέτρα – ήταν ένα φυσικό αντικείμενο.

Ο Loeb σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύει ότι το θέμα της «φυσικότητας ή της τεχνητότητας» του ‘Oumuamua δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πράγματ, η ιστορία του ‘Oumuamua δεν περιλαμβάνει μια φωτογραφία από κοντά του αντικειμένου. Όλες οι εικόνες που βλέπουμε είναι συλλήψεις καλλιτεχνών. Όλες δείχνουν ένα βραχώδες, αστεροειδές αντικείμενο. Λίγο μετά την πρώτη ανακάλυψή του το 2017, το ‘Oumuamua έλαβε τη όνομα A / 2017 U1 (το Α δηλώνει αστεροειδή). Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το ‘Oumuamua δεν έδειξε ποτέ καμία δραστηριότητα σαν κομήτης. Όταν η διαστημική τροχιά του αναγνωρίστηκε και έγινε κατανοητή, το αντικείμενο του 2017 έγινε το πρώτο σώμα που έλαβε μια ονομασία από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, κατάλληλη για διαστρικά σώματα, με το γράμμα I στην αρχή. Τώρα το πλήρες επίσημο όνομα του αντικειμένου είναι 1I / 2017 U1 (‘Oumuamua). Το όνομα ‘Oumuamua, που αντικατοπτρίζει την ανακάλυψη του αντικειμένου από αστρονόμους στη Χαβάη, σημαίνει ανιχνευτής ή αγγελιοφόρος. Όμως, στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι στλαθηκε από μακριά για να φτάσει σε μάς.

Περισσότερα εδώ,


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ