Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν 5.483 εξωπλανήτες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή το 2026 που θα μελετήσει εξωπλανήτες όπως καμία άλλη διαστημική αποτολή. Η αποστολή PLATO, συντομογραφία των Planetary Transits and Oscillations of stars (PLATO), θα ψάξει για χιλιάδες πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, συμπεριλαμβανομένων μερικών με ευνοϊκές τροχιές γύρω από αστέρες που μοιάζουν με τον Ήλιο. Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η αποστολή PLATO θα μπορούσε να ανιχνεύσει τουλάχιστον 500 πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Γιατί έχει σημασία αυτή η ιστορία; Η έρευνα για εξωπλανήτες πρόκειται να φτάσει σε νέα ύψη με την αποστολή PLATO. Η ανακάλυψη των εξωπλανητών έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στη διαμόρφωση των σημερινών πλανητικών μοντέλων μας. Αυτή η κατανόηση θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς βρίσκουμε περισσότερους εξωγήινους κόσμους. Από όσα γνωρίζουμε, η αποστολή επόμενης γενιάς της ESA, για το «κυνήγι» εξωπλανητών, θα μπορούσε να είναι η πιο επιτυχημένη που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, το PLATO θα μπορούσε να βρει δεκάδες χιλιάδες εξωπλανήτες. Το PLATO θα παρατηρήσει (σκανάρει) περισσότερους από 245.000 αστέρες φαματικού τύπου F, G και K. Η μελέτη επισημαίνει ότι η αποστολή , ανάλογα με διάφορες παραμέτρους, θα μπορούσε να αναγνωρίσει τουλάχιστον 500 πλανήτες στο μέγεθος της Γης. Από αυτούς, τουλάχιστον δώδεκα θα μπορούσαν να περιφέρονται γύρω από αστέρες τύπου G (όπως ο Ήλιος).

Πώς κατέληξαν οι ερευνητές σς αυτή την εκτίμηση; Οι ερευνητές κατέληξαν στον αριθμό των εξωπλανητών που μπορούσε να βρει το PLATO με βάση ένα εργαλείο που ανέπτυξαν με το όνομα Planet Yield for PLATO estimator (PYPE). Αυτό το εργαλείο λαμβάνει υπόψη μια στατιστική προσέγγιση με ποσοστά εμφάνισης από υπάρχοντα μοντέλα σχηματισμού πλανητών μαζί με δεδομένα που ελήφθησαν από το διατημικό τηλεσκόπιο Kepler. Γνωρίζοντας πόσους πλανήτες, που μοιάζουν πιθανότατα με τη Γη, θα ανιχνεύσει το PLATO, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο παρατήρησής του.

Η αποστολή θα βασίζεται στη μέθοδο διάβασης για τη παρατήρηση των εξωπλανητών. Συγκεκριμένα, το PLATO θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο διάβασης για να χαρακτηρίσει πιθανούς πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να υπολογίσουμε τις ακτίνες του μητρικού άστρου και του πλανήτη, καθώς και την κλίση του επιπέδου της τροχιάς του πλανήτη ως προς το επίπεδο του ουρανού.

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο το PLATO θα πρέπει να διεξάγει τις παρατηρήσεις, Το νερό είναι μεταξύ των πολλών ενδείξεων που θα προσέξουν οι αστρονόμοι. Είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη και η εύρεση εξωπλανητών με νερό θα βοηθήσει στον περιορισμό της αναζήτησης κόσμων που θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι.Η μελέτη δίνει επίσης μια ρεαλιστική εκτίμηση του πόσους εξωπλανήτες θα μπορούσε πιθανότατα να ανιχνεύσει το PLATO και έτσι να βοηθήσει τους αστρονόμους να αποφασίσουν πώς και πού να κατευθύνουν αποστολή.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν 5.483 εξωπλανήτες. Μελέτες, όπως η τελευταία που αναφέρουμε, παρέχουν κρίσιμες εκτιμήσεις που θα συγκριθούν με δεδομένα παρατήρησης. Συγκρίνοντας πώς τα πραγματικά αποτελέσματα διαφέρουν από τις εκτιμήσεις, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν πόσο κοινοί είναι οι εξωπλανήτες και πόσοι κατοικήσιμοι θα μπορούσαν να υπάρχουν. Για αναφορά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε δει μια δραματική αύξηση στις ανακαλύψεις εξωπλανητών. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2023, έχουν επιβεβαιωθεί 5.483 εξωπλανήτες σε 4.087 αστρικά συστήματα.

Περισσότερα εδώ


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ