Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η ζωή είναι δυνατή στη Γη. Φυσικά, αυτό δεν ήταν ποτέ μυστήριο στην αρχή, αλλά οι ερευνητές άρχισαν να δίνουν απαντήσεις σε μια σημαντική ερώτηση: θα μπορούσε η προγραμματισμένη διαστημική αποστολή LIFE (Large Interferometer for Exoplanets, Μεγάλο Συμβολόμετρο για Εξωπλανήτες) να ανιχνεύσει σημάδια ζωής σε έναν (εξω)πλανήτη; Βρήκαν ότι θα μπορούσε, χρησιμοποιώντας τη Γη ως πλανήτη δοκιμής.

Η μελλοντική διαστημική αποστολή LIFE θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες ότι η Γη είναι κατοικήσιμη. (NASA)

Η προτεινόμενη αποστολή LIFE θα τοποθετήσει πέντε μικρούς δορυφόρους στο διάστημα κοντά στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Αυτό το δίκτυο των πέντε δορυφόρων θα λειτουργήσει μαζί ως ένα μεγάλο τηλεσκόπιο (συμβολόμετρο) που μπορεί να συλλάβει τη θερμική ακτινοβολία εξωπλανητών (δηλαδή πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα). Το φάσμα του φωτός από την ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σύνθεσης των πλανητών και της ατμόσφαιράς τους.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο διεθνές περιοδικό The Astrophysical Journal, οι ερευνητές ερεύνησαν πόσο καλά η αποστολή LIFE θα μπορούσε να ερευνήσει εξωπλανήτες. Αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον πλανήτη μας σαν να ήταν εξωπλανήτης και είδαν αν μπορούσαν να βρουν «σημάδια ζωής», με βάση τα δεδομένα του φάσματος. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από έναν δορυφόρο της NASA για παρατήρηση της Γης και παρήγαγαν φάσματα εκπομπής στην περιοχή του μεσαίου υπέρυθρου, που θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο το LIFE θα παράγει δεδομένα.

Ένα σημαντικό θέμα που έπρεπε να φέρουν σε πέρας ήταν πώς ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο θα παρατηρούσε τη Γη από μεγάλη απόσταση στο διάστημα. Λόγω της απόστασης, ο πλανήτης θα φαίνεται να είναι μια κηλίδα χωρίς αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Έτσι, τα δεδομένα του φάσματος θα είναι μέσες τιμές που εξαρτώνται από τη γωνία θέασης του τηλεσκοπίου και τη διάρκεια που συλλαμβάνει το φως. Εξέτασαν τρία διαφορετικά σενάρια — δύο όψεις από τους πόλους της Γης και μία ισημερινή. Επικεντρώθηκαν σε δεδομένα που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο για να λάβουν υπόψη τις παραλλαγές που θα μπορούσαν να συμβούν λόγω των εποχών.

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών αερίων διοξείδιο του άνθρακα, νερό, όζον και μεθάνιο στα υπέρυθρα φάσματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Βρήκαν επίσης τα δεδομένα που υποδηλώνουν την εμφάνιση υγρού νερού στην επιφάνεια. Αλλά τα στοιχεία του όζοντος και του μεθανίου ήταν ιδιαίτερα σημαντικά επειδή παράγονται από τη βιόσφαιρα του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας σημαίνουν επίσης ότι εάν υπάρχει ένας μακρινός εξωγήινος πολιτισμός που χρησιμοποιεί τηλεσκόπια για να μας κοιτάξει, θα γνωρίζουν οι εξωγήινοι ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να είναι κατοικήσιμος.

Περισσότερα εδώ


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ