Μια οπτικοποίηση που δείχνει προσομοιώσεις με υπολογιστή τριών γήινων εξωπλανητών, όπου απεικονίζονται άνεμοι (βέλη) και αερομεταφερόμενη σκόνη (χρώμα), με ένα νάνο αστέρα φασματικού τύπου Μ στο φόντο. (Εικόνα: © Denis Sergeev /University of Exeter)

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι «σκονισμένοι» εξωπλανήτες μπορεί να έχουν καλύτερες πιθανότητες να φιλοξενήσουν ζωή. Οι επιστήμονες, που μελετούν την πιθανότητα κατοικησιμότητας των ξένων κόσμων, εξετάζουν έναν αριθμό βασικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της σύστασής των (εάν ο πλανήτης είναι βραχώδης ή αέριος). Αλλά σε μια νέα εργασία, οι επιστήμονες διερευνούν μια νέα παράμετρο  που συχνά παραβλέπεται και που θα μπορούσε να δείξει εάν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή σε έναν εξωπλανήτη, Αυτή η παράμετρος είναι η σκόνη.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σκόνη παίζει ένα ρόλο στο κλίμα εδώ στη Γη και επίσης στον Άρη. Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Met Office ( εθνική υπηρεσία καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο) και στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς της Αγγλίας, πλανήτες με σημαντικές ποσότητες αερομεταφερόμενης ορυκτής σκόνης θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι σε μεγαλύτερη απόσταση από τον μητρικό αστέρα τους. Αυτό οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο αριθμό εξωπλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ