Οι περιπλανώμενοι («αδέσποτοι») πλανήτες στον γαλαξία μας μπορεί να είναι τεράστια διαστημόπλοια εξωγήινων, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες που «επιπλέουν» ελεύθερα στον γαλαξία μας και θα πρέπει να τους ερευνήσουμε για σημάδια «κοσμικών ωτοστόπ», πρότεινε ένας επιστήμονας.

Πολλοί επιστήμονες, που αναζητούν επί του παρόντος ίχνη εξωγήινης ζωής, επικεντρώνονται σε πλανήτες που περιφέρονται σε τροχιά εντός των κατοικήσιμων ζωνών των μητρικών τους αστέρων, όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό. Τώρα, μία ερευνήτρια πρότεινε μια συγκλονιστική εναλλακτική ιδέα που ανατρέπει αυτή την άποψη. Τι θα συμβεί αν οι εξωγήινοι πολιτισμοί μάθουν να χρησιμοποιούν ελεύθερα επιπλέοντες «αδέσποτους» πλανήτες, οι οποίοι δεν είναι δεσμευμένοι σε κανέναν αστέρα, για να διασχίσουν διαστρικές αποστάσεις; Και πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αυτούς τους εξωγήινους να περιφέρονται στα σκοτεινά σημεία του γαλαξία, αν υπάρχουν;

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός “αδέσποτου” πλανήτη στον γαλαξία μας.

Αυτή η έννοια των «κοσμικών ωτοστόπ» είναι το «πνευματικό τέκνο» της Irina Romanovskaya, καθηγήτριας φυσικής και αστρονομίας στο Κοινοτικό Κολέγιο του Χιούστον, η οποία περιγράφει στην πρόσφατη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Astrobiology, πώς «οι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορούν να ταξιδεύουν από τους κόσμους τους σε πλανήτες που επιπλέουν ελεύθερα και πώς μπορούν να μεταφερθούν από αυτούς τους περιπλανώμενους πλανήτες σε άλλα πλανητικά συστήματα».

«Σχεδόν 10 χρόνια πριν, όταν διάβαζα για ανακαλύψεις ελεύθερων πλανητών, σκέφτηκα ένα υποθετικό σενάριο ενός ελεύθερου πλανήτη που πλησιάζει το Ηλιακό Σύστημα», δήλωσε η Romanovskaya.. «Δεν υπάρχουν φανάρια στον Γαλαξία. Εάν το Ηλιακό Σύστημα τύχει να βρεθεί στο δρόμο κάποιου πλανήτη που επιπλέει ελεύθερα, ο πλανήτης δεν θα σταματήσει στο κόκκινο φως. Θα πετάξει ακριβώς μέσα από το Ηλιακό Σύστημα. Η πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος θα εξαρτηθεί από το πόσοι ελεύθερα επιπλέοντες πλανήτες υπάρχουν στον Γαλαξία μας, οι οποίοι εκείνη την εποχή απομένει να εκτιμηθούν».

Τώρα, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι δεκάδες δισεκατομμύρια πλανήτες έχουν εκτοξευθεί από τα μητρικά τους αστρικά συστήματα τους λόγω βαρυτικών συναντήσεων  με άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα έναν μεγάλο κρυμμένο πληθυσμό από ελεύθερους πλανήτες που περιπλανώνται στον Γαλαξία μας. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ορισμένοι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, εάν υπάρχουν, να κάνουν μια βόλτα σε πλανήτες που επιπλέουν ελεύθερα», είπε η Romanovskaya. «Γι’ αυτό αποκαλώ τέτοιους υποθετικούς πολιτισμούς Cosmic Hitchhikers.”

Ενώ οι «αδέσποτοι» πλανήτες μπορεί να μην επωφελούνται από την αστρική ενέργεια που τροφοδοτεί τη ζωή, η Romanovskaya επισημαίνει ότι αυτοί οι κόσμοι μπορεί να είναι ακόμα κατοικήσιμοι, ειδικά εάν περιέχουν το είδος των υπόγειων ωκεανών που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν σε λίγα σώματα μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Επιπλέον, αυτοί οι πλανήτες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα ως διαστρικά σκάφη, σε σύγκριση με την παραδοσιακή θεώρηση αστρόπλοιων τεχνητής γενιάς – διαστημόπλοια που μοιάζουν με κιβωτό που προορίζονται να φιλοξενήσουν πολλές γενιές πληθυσμού – που πρέπει να κατασκευαστούν με κόπο από διαστημικά είδη.

Η Romanovskaya σημειώνει ότι οι «αδέσποτοι» πλανήτες μπορούν να έρθουν έτοιμοι με πόρους, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν νερό και πολύτιμα ορυκτά, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μακρινά ταξίδια μεταξύ των αστεριών. Τα φυσικά ενδιαιτήματα σε αυτούς τους κόσμους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικές ασπίδες από την ακτινοβολία των διαστημικών ταξιδιών και το βαρυτικό τους βάρος θα μπορούσε να αναιρέσει την ανάγκη για συστήματα τεχνητής βαρύτητας στα διαστημικά σκάφη.

Επιπλέον, η Romanovskaya προτείνει ότι ένα έξυπνο εξωγήινο είδος θα μπορούσε να εφαρμόσει πολλά σενάρια για να κάνει μια βόλτα σε έναν από αυτούς τους κόσμους. Αν και το διάστημα είναι πολύ μεγάλο και οι διαστρικές αποστάσεις είναι τεράστιες, δεν είναι ασυνήθιστο τα αστέρια και οι πλανήτες να περνούν το ένα δίπλα στο άλλο σε στενές συναντήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία να γίνει μεταπήδηση σε έναν τέτοιο «αδέσποτο» πλανήτη. Εάν ένας εξωγήινος πολιτισμός, ίσως σε ένα γερασμένο σύστημα, γνώριζε για την προσέγγιση ενός «αδέσποτου» πλανήτη, ή ακόμα και ενός ολόκληρου αστρικού συστήματος, θα μπορούσε να σχεδιάσει μια απόδραση από τον αναπόφευκτο θάνατο του αστέρα του.

Αυτά είναι δελεαστικά πειράματα σκέψης, αλλά η Romanovskaya προσφέρει επίσης πρακτικούς τρόπους αναζήτησης ευφυών εξωγήινων που θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει σε αυτό το είδος διαστρικού ταξιδιού ελεύθερης πλεύσης. Οι επιστήμονες μπορεί να θέλουν να ψάξουν για σημάδια ασυνήθιστης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας γύρω από «αδέσποτους» πλανήτες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τεχνητή δραστηριότητα.

Το τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε στις 25/12/2021 συλλαμβάνει υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία θα εκπέμπεται από έναν «αδέσποτο» πλανήτη που έχει χρησιμοποιηθεί εκ των υστέρων ως ένα διαστημόπλοιο. Στην έρευνα θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν και μη επανδρωμένοι διαστημικοί ανιχνευτές. Η NASA έχει ήδη στείλει διαστημόπλοια για να ταξιδέψουν στα περίχωρα του Ηλιακού Συστήματος και πέρα απ’ αυτό. Ίσως, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ένα άλλο διαστημόπλοιο θα σταλεί στις απομακρυσμένες περιοχές του πλανητικού μας συστήματος για να μελετήσει τυχόν νεοανακαλυφθέντα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συλληφθούν από ελεύθερα επιπλέοντες πλανήτες.

Ίσως το πιο συναρπαστικό, σύμφωνα με την Romanovskaya, είναι η πιθανότητα ότι «αδέσποτοι» πλανήτες, που κάποτε χρησιμοποιούνταν για διαστρικά ταξίδια, μπορεί να ξεχυθούν στο διάστημα και να καταλήξουν αιχμαλωτισμένοι σε ένα άλλο αστρικό σύστημα – ίσως ακόμη και στο δικό μας. Σε αυτό το σενάριο, ένας εξαντλημένος πλανήτης, γεμάτος με εξωγήινα τεχνουργήματα, μπορεί να φιλοξενεί οποιεσδήποτε μορφές ζωής που εξαπλώνονται στα σκοτεινά και μακρινά σημεία των «ηλιακών αυλών» τους. Η Romanovskaya προτείνει επίσης ότι οι γείτονες της Γης θα μπορούσαν να φέρουν ίχνη εξωγήινων που βρέθηκαν στο ηλιακό μας σύστημα στο παρελθόν, ίσως στα αποξηραμένα υπολείμματα των ωκεανών του Άρη.

Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο σε αυτή τη μελέτη, το οποίο είναι ότι και οι άνθρωποι είναι εξωγήινοι. Και μια μέρα, μπορεί να θέλουμε να κάνουμε μια βόλτα με έναν «αδέσποτο» πλανήτη, επίσης. «Εάν η ανθρωπότητα θα υπάρχει για αρκετό καιρό, τότε οι άνθρωποι μπορούν να δουν τον Ήλιο να γερνάει και να πεθαίνει. Ή μπορεί να προκύψουν άλλες υπαρξιακές απειλές», είπε η Romanovskaya. «Τότε, το ζήτημα της απόδρασης μπορεί να γίνει μια πολύ πρακτική ερώτηση. Ορισμένοι πληθυσμοί της ανθρωπότητας μπορεί επίσης να αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλο πλανητικό σύστημα για να επεκτείνουν την παρουσία του πολιτισμού μας στον Γαλαξία. Διαφορετικά, οι άνθρωποι μπορεί να στείλουν μεγάλες ποσότητες τεχνολογιών για να εξερευνήσουν αστέρια και το διαστρικό διάστημα».

«Για όλα αυτά τα σενάρια, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα επιπλέοντες πλανήτες για διαστρική μεταφορά», είπε η Romanovskaya, προσθέτοντας ότι πριν από λίγο καιρό οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν άλογα για μεταφορά και ότι αναμένει ότι η ανθρωπότητα θα αναπτύξει προωθητικές τεχνικές αρκετά ισχυρές για πλανήτες-πλοία στο μέλλον.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε εδώ.

Περισσότερα εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ