Η εξέλιξη της έρευνας για εξωγήινη ζωή έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να προτείνουν τώρα ότι η εξωγήινη ζωή μπορεί να είναι μωβ παρά πράσινη. Αυτή η υπόθεση αμφισβητεί τη γεωκεντρική προοπτική της ζωής μας, η οποία είναι κυρίως πράσινη λόγω της φωτοσύνθεσης που παράγει οξυγόνο και η οποία εκτελείται από οργανισμούς που περιέχουν την πράσινη χρωστική ουσία χλωροφύλλη. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell προτείνει ότι η ζωή σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και περιφέρεται γύρω από έναν διαφορετικό αστέρα θα μπορούσε να φαίνεται αρκετά διακριτή και πιθανώς να κυριαρχείται από μωβ βακτήρια.

Τα μωβ βακτήρια χρησιμοποιούν αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία για φωτοσύνθεση σε περιβάλλοντα με ελάχιστο ή καθόλου ορατό φως ή οξυγόνο. Αυτοί οι οργανισμοί περιέχουν μωβ χρωστικές και θα μπορούσαν να παράγουν ένα μοναδικό “ελαφρύ δακτυλικό αποτύπωμα” ανιχνεύσιμο από προηγμένα τηλεσκόπια από το έδαφος και το διάστημα. Η Dr. Ligia Coelho, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Carl Sagan (CSI) και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε ότι «τα μωβ βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, καθιστώντας τα έναν από τους κύριους διεκδικητές για ζωή που θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε διάφορους κόσμους».

A conception of a purple exoplanet. Credit: NASA

Η σημασία μιας βάσης δεδομένων για σημεία ζωής

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων για σημεία ζωής για να διασφαλιστεί ότι οι πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής δεν θα παραβλεφθούν. Η καθγήτρια Lisa Kaltenegger, διευθύντριας του CSI, τόνισε ότι «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για σημεία ζωής για να βεβαιωθούμε ότι τα τηλεσκόπια δεν χάνουν τη ζωή αν αυτή υπάρχει». Η ομάδα CSI εργάζεται επί του παρόντος στην καταλογογράφηση χρωμάτων και χημικών υπογραφών που διάφοροι οργανισμοί και ορυκτά θα εμφανίζουν στο ανακλώμενο φως ενός εξωπλανήτη.

Μωβ βακτήρια: Ευδοκιμούν σε φως χαμηλής ενέργειας

Η ομάδα CSI έχει συλλέξει δείγματα από περισσότερους από 20 τύπους μωβ θειούχων και μη θειούχων βακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα. Αυτά τα βακτήρια ευδοκιμούν σε κόκκινο ή υπέρυθρο φως χαμηλής ενέργειας χρησιμοποιώντας απλούστερα συστήματα φωτοσύνθεσης που απορροφούν το υπέρυθρο και δεν παράγουν οξυγόνο. Η Coelho σημείωσε ότι αυτοί οι οργανισμοί, που πιστεύεται ότι ήταν συνηθισμένοι στην πρώιμη Γη πριν από την εμφάνιση της φωτοσύνθεσης φυτικού τύπου, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ψυχρότερους κόκκινους νάνους αστέρες, τον πιο κοινό τύπο αστέρων στον γαλαξία μας.

Η πιθανή κυριαρχία των μωβ βακτηρίων στους εξωγήινους κόσμους

Μετά από μελέτη των βιοχρωστικών και των ελαφρών δακτυλικών αποτυπωμάτων των μωβ βακτηρίων, οι ερευνητές προσομοίωσαν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη με ποικίλες συνθήκες και κάλυψη νεφών. Ανακάλυψαν ότι τόσο τα υγρά όσο και τα ξηρά μωβ βακτήρια παρήγαγαν έντονα χρωματισμένες βιουπογραφές σε μια σειρά προσομοιωμένων περιβαλλόντων. Η Coelho δήλωσε: «Αν τα μωβ βακτήρια ευδοκιμούν στην επιφάνεια μιας παγωμένης Γης, ενός κόσμου των ωκεανών, μιας Γης χιονόμπαλας ή μιας σύγχρονης Γης που περιφέρεται γύρω από έναν ψυχρότερο αστέρα, τώρα έχουμε τα εργαλεία για να τα αναζητήσουμε».

Περισσότερα εδώ και εδώ

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε εδώ


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ