Πολλοί πιστεύουν ότι εξωγήινοι έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη μας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ άλλοι είναι πιο δύσπιστοι, όταν πρόκειται για ιπτάμενους δίσκους και μικρά «πράσινα ανθρωπάκια». Όποια πεποίθηση και αν έχετε για τους εξωγήινους, μπορεί να έρθει η μέρα που η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει επίσημα ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν. Το μεγάλο ερώτημα είναι: τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο διεθνή ερευνητικό κόμβο στο Πανεπιστήμιο του St Andrews για να αντιμετωπίσουν αυτό ακριβώς το ερώτημα και να συντονίσουν την παγκόσμια τεχνογνωσία για να προετοιμάσουν την ανθρωπότητα για ένα τέτοιο γεγονός και πώς πρέπει να ανταποκριθούμε. Το νέο SETI Post-Detection Hub, που φιλοξενείται από το Κέντρο Επιστήμης Εξωπλανητών του πανεπιστημίου και το Κέντρο Παγκόσμιου Νόμου και Διακυβέρνησης, θα χρησιμεύσει ως συντονιστικό κέντρο προσπαθειών για να συνδυαστούν οι ποικίλες εμπειρίες των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών προκειμένου να γίνει ένας προγραμματισμός — με βάση τις επιπτώσεις , τα πρωτόκολλα, τις διαδικασίες και τις συνθήκες — με έναν στόχο: τον σχεδιασμό μιας υπεύθυνης απάντησης στο θέμα της επαφής με εξωγήινους.

Are we alone? Credit: pixabay.com

«Η επιστημονική φαντασία είναι γεμάτη από εξερευνήσεις του αντίκτυπου στην ανθρώπινη κοινωνία που θα είχε η ανακάλυψη, και ακόμη και η συνάντηση με εξωγήινη (έξυπνη)  ζωή αλλού», λέει ο Δρ. John Elliott, Επίτιμος Ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του St Andrews, σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση. «Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη σκέψη για τον αντίκτυπο στην ανθρωπότητα. Πρέπει να συντονίσουμε τις ειδικές γνώσεις μας όχι μόνο για την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων αλλά και για την εξέταση της ανθρώπινης κοινωνικής απόκρισης, καθώς προχωρά η κατανόησή μας και κοινοποιούνται όσα γνωρίζουμε και όσα δεν γνωρίζουμε. Και η ώρα να γίνει αυτό είναι τώρα. Η σάρωση σημάτων, υποτιθέμενης εξωγήινης προέλευσης, για δομές της γλώσσας και η απόδοση νοήματος σε αυτά τα σήματα είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία οι γνώσεις μας θα προωθηθούν σε πολλά βήματα καθώς ερευνούμε για εξωγήινη ζωή και νοημοσύνη»

Οι άνθρωποι δεν έχουν ενημερώσει τους κανόνες πρώτης επαφής με εξξωγήινους εδώ και 30 χρόνια!

Το SETI Post-Detection Hub θα αντιμετωπίσει ένα μακροχρόνιο κραυγαλέο χάσμα πολιτικής και θα εξετάσει επίσης την υπεύθυνη επιστημονική επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι αξιωματούχοι έχουν κάνει πολύ λίγα βήματα σχετικά με αυτό το θέμα, εκτός από την κάπως «διαβόητη» περίπτωση το 2010, όταν η Βασιλική Εταιρεία πραγματοποίησε μια Επιστημονική Συνάντηση Συζήτησης σχετικά με «τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τις συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία».

Σήμερα υπάρχουν πλέον διαδικασίες και οντότητες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εντός του ΟΗΕ για την ανταπόκριση στο πιθανό σενάριο της καταστροφής των αστεροειδών που κινούνται προς τη Γη. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο του ΟΗΕ για τη λήψη ραδιοφωνικού σήματος από εξωγήινο διαστημόπλοιο ή πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή, η κοινότητα SETI (Αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης) έχει συντάξει τα μοναδικά υπάρχοντα συμφωνημένα πρωτόκολλα «επαφής» για την εξωγήινη ζωή — και αυτά χρονολογούνται από το 1989! Αυτά τα σχέδια δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 2010 και επικεντρώνονται αποκλειστικά στη γενική επιστημονική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα σχέδια αποτελούν μη εφαρμόσιμες φιλοδοξίες και τίποτα άλλο. Δεν θα παρείχαν καμία ουσιαστική καθοδήγηση, εάν ερχόταν η ώρα να θεσπιστεί μια πλήρης διαδικασία αναζήτησης, χειρισμού υποψηφίων αποδεικτικών στοιχείων, επιβεβαίωσης ανιχνεύσεων, ανάλυσης και ερμηνείας μετά την ανίχνευση και πιθανής απόκρισης.

Τι θα κάνει το νέο Hub;

Τώρα, για πρώτη φορά, το SETI Post-Detection Hub θα παρέχει ένα μόνιμο “αρχηγείο” για συντονιστικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη ενός πλήρως ολοκληρωμένου πλαισίου αντίδρασης στην περίπτωση ανακάλυψης εξωγήινων. Το Hub θα έχει πρόσβαση σε ενδιαφερόμενα μέλη του SETI και ευρύτερες ακαδημαϊκές κοινότητες, καθώς και σε εμπειρογνώμονες πολιτικής, για να εργαστούν σε θέματα, όπως η αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων και η ανάλυση δεδομένων, η ανάπτυξη ρυθμιστικών πρωτοκόλλων, η διαστημική νομοθεσία και οι στρατηγικές κοινωνικών επιπτώσεων.

«Θα λάβουμε ποτέ μήνυμα από εξωγήινους.; δεν το ξέρουμε. Δεν γνωρίζουμε επίσης πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κακώς προετοιμασμένοι – επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά χωρίς πηδάλιο – για ένα γεγονός που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από αύριο, και το οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να κακοδιαχειριζόμαστε», καταλήγει ο Δρ Elliott.

Περισσότερα εδώ

.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ