Όταν οι αστέρες της Κύριας Ακολουθίας εξελίσσονται σε κόκκινους γίγαντες, αναμένεται να καταβροχθίσουν τους κοντινούς πλανήτες τους. Μέχρι τώρα, η απουσία πλανητών, με μικρές περιόδους τροχιάς γύρω από ερυθρούς γίγαντες που καίνε ήλιο στον πυρήνα τους μετά τη διαστολή τους, ερμηνευόταν ως απόδειξη ότι οι πλανήτες μικρής περιόδου γύρω από αστέρες που μοιάζουν με τον Ήλιο δεν επιβιώνουν από τη γιγάντια φάση διαστολής των μητρικών τους αστέρων.

Αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης (IfA) ανακάλυψαν την επιβίωση ενός πλανήτη μετά από τη βέβαιη κατάρρευση μητρικού του  Ήλιου. Επίσημα γνωστός ως Halla, ο εξωπλανήτης 8 UMi b, που μοιάζει με τον Δία και περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο γίγαντα αστέρα Baekdu (8 UMi), είναι σε απόσταση tη μισή από αυτή μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Χρησιμοποιώντας το Αστεροσκοπείο W. M. Keck και το Τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλία-Χαβάη (CFHT), δύο αστεροσκοπεία στο νησί Maunakea της Χαβάης, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Marc Hon, μέλος του Hubble της NASA στο IfA, διαπίστωσε ότι ο Halla αντέχει παρά τη συχνά επικίνδυνη εξέλιξη του μητρικού του αστέρα Baekdu.

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εξωπλανήτη καθώς αντέχει τη μετατροπή του μητρικού του άστρου σε κόκκινο γίγαντα.
. (Image credit: W. M. Keck Observatory/Adam Makarenko)

Ανακάλυψαν ότι ο Baekdu καίει ήλιο στον πυρήνα του, υποδεικνύοντας ότι έχει ήδη βιώσει τεράστια διαστολή σε έναν κόκκινο γίγαντα αστέρα. Το ανακάλυψαν χρησιμοποιώντας μελέτες των αστρικών ταλαντώσεων του Baekdu από το Transiting Exoplanet Survey Satellite της NASA. Πριν συρρικνωθεί στο τρέχον μέγεθός του σε μόλις το ένα δέκατο αυτής της απόστασης, ο αστέρας θα είχε διογκωθεί έως και 1,5 φορές πιο μακριά από την τροχιακή απόσταση του πλανήτη, καταποντίζοντας τον πλανήτη κατ’α τη διαδικασία της δίογκωσής του.

Ο εξωπλανήτης Halla μοιάζει με «θερμούς» ή «καυτούς» πλανήτες που μοιάζουν με τον Δία που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν σε ευρύτερες τροχιές πριν μεταναστεύσουν προς τα μέσα κοντά στα αστέρια τους σε απόσταση 0,46 αστρονομικών μονάδων (1 αστρονομική μονάδα = απόσταση Γης-‘Ηλιου) από το μητρικό τους αστέρα. Μια τέτοια προέλευση, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είναι ένα απίστευτα απίθανο μονοπάτι επιβίωσης για τον πλανήτη Halla μπροστά σε έναν αστέρα ξενιστή που αναπτύσσεται γρήγορα.

Η αντίληψη ότι ο πλανήτης δεν κινδύνευε ποτέ να τυλιχθεί από τον μητρικό του αστέρα είναι μια άλλη εξήγηση για την επιβίωσή του. Σύμφωνα με την ομάδα, ο μητρικός αστέρας Baekdu μπορεί να ήταν στο παρελθόν δύο αστέρες, όπως ο γνωστός πλανήτης Tatooine από το Star Wars, ο οποίος περιφέρεται γύρω από δύο ήλιους. Είναι πιθανό ότι μια συγχώνευση μεταξύ των δύο αυτών αστέρων θα εμπόδιζε οποιοδήποτε από αυτά να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να καταπιεί τον πλανήτη. Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο Halla είναι αρκετά νέος και ότι η βίαιη σύγκρουση των δύο αστέρων δημιούργησε το σύννεφο αερίου που δημιούργησε τον πλανήτη. Με άλλα λόγια, ο πλανήτης Halla μπορεί να είναι ένας πλανήτης «δεύτερης γενιάς» που μόλις σχηματίστηκε.

Περισσότερα εδώ

Η εργασία δημοσιεύτηκε εδώ


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ