Οι επιστήμονες δημοσίευσαν εντελώς πρόσφατα (5/4/23) μια μελέτη που αποκάλυψε coherent  ραδιο-εκρήξεις από τον εξωπλανήτη YZ Ceti b. Στην ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι, παρατηρώντας τις μαγνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μητρικού αστέρα και του πλανήτη που φιλοξενεί, μπορούμε να προσδιορίσουμε το μαγνητικό πεδίο των εξωπλανητών. Τα μοντέλα προβλέπουν ακόμη ότι οι γήινοι πλανήτες σε κοντινές τροχιές γύρω από νάνους αστέρες φασματικού τύπου M μπορούν να προκαλέσουν μια αστρική ραδιοεκπομπή που είναι ανιχνεύσιμη εδώ στη Γη. Αυτές οι εκπομπές ήταν  ανιχνεύσιμες, σύμφωνα με τη μελέτη, και είχαν την ίδια συχνότητα και σταθερή διαφορά φάσης (coherent radioemissions),  εισάγοντας έτσι μια νέα μεταβλητή στην έρευνα για εξωγήινη ζωή.

Shutterstock/SpaceMagneticFieldPlane

Τα μαγνητικά πεδία είναι απαραίτητα για την τρέχουσα κατανόηση της διατήρησης της ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη Το δικό μας μαγνητικό πεδίο εδώ στη Γη είναι αυτό που μας προστατεύει από την επιβλαβή ακτινοβολία από τον ήλιο μας και τον περιβάλλοντα κόσμο. Το SETI ετοιμάζεται να μεταδώσει ένα μήνυμα στο σύμπαν που δίνει την ακριβή τοποθεσία μας και έναν χάρτη του πλανήτη μας.

Εάν όλοι οι τύποι εξωγήινης ζωής είναι παρόμοιοι με την ανθρώπινη στη σύνθεσή τους, θα εξαρτώνται επίσης από ένα παρόμοιο επίπεδο προστασίας από τα κοντινότερα αστέρια τους. Αλλά μέχρι πρόσφατα, ήταν πολύ δύσκολο να πει κανείς αν ένας πλανήτης είχε μαγνητικό πεδίο. Οι επιστήμονες μελέτησαν έναν εξωπλανήτη που ονομάζεται YZ Ceti b, έναν βραχώδη πλανήτη, περίπου 12 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ένα επαναλαμβανόμενο ραδιοφωνικό σήμα που προέρχεται από το πλησιέστερο (μητρικό) άστρο του  φαίνεται να επηρεάζεται από τον πλανήτη.

«Η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους ή με ζωή κόσμους σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του National Radio Astronomy Observatory Joe Pesce. «Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε περισσότερα».

Περισσότερα εδώ και εδώ.


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ