Το αστρικό σύστημα L 98-59 μόλις έγινε ένας ιδιαίτερα επιθυμητός προορισμός για τους αστρονόμους που μελετούν πλανητικά συστήματα. Τα διαστημικά τηλεσκόπια αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον σύνολο πλανητών – συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ελαφρύτερους που βρέθηκαν ποτέ, ενός που πιθανότατα είναι 30 % νερό και παρουσιάζει σημάδια για φιλοξενία ζωής.

Μέχρι το 2019, ο L 98-59 ήταν ένας ακόμη νάνος αστέρας μεταξύ πολλών, και, αν και βρίσκεται σε απόσταση 35 ετών φωτός, είναι κοντά στα γαλαξιακά πρότυπα. Στη συνέχεια, το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ανακάλυψε τον εξωπλανήτη L 96-59 b, τον μικρότερο πλανήτη που είχε βρει, περίπου 20 τοις εκατό μικρότερο από τη Γη. Η εύρεση τόσο μικρών πλανητών γύρω από μακρινούς αστέρες είναι μια εκπληκτική τεχνική πρόκληση. Το TESS βρήκε επίσης δύο πλανήτες 40 και 60 τοις εκατό μεγαλύτερους από τη Γη. Ωστόσο, ο L 98-59 b δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Kepler-37 b, τον μικρότερο εξωπλανήτη που βρέθηκε ποτέ, σε μέγεθος πιο κοντά στη Σελήνη παρά στον Ερμή.

Τώρα, μια μεγάλη ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Olivier Demangeon του Πανεπιστημίου του Πόρτο στην Πορτογαλία, έχει χρησιμοποιήσει το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) για να εξερευνήσει το σύστημα σε μεγαλύτερο βάθος. Οι παρατηρήσεις του VLT για τις κινήσεις του L 96-59 αποκάλυψαν ότι ο L 96-59 b έχει λιγότερη από τη μισή μάζα της Αφροδίτης – το ελαφρύτερο αντικείμενο που εντοπίστηκε ποτέ με τη μέθοδο ακτινικών ταχυτήτων. Η πυκνότητα του L 96-59 b είναι ένα εντυπωσιακά μικρή 3,6 g/cm3, τα δύο τρίτα της πυκνότητας της Γης ή του Ερμή. Ο άλλος εξωπλανήτης L 98-59 c έχει πυκνότητα όχι πολύ μικρότερη από εκείνη των εσωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Σύγκριση του πλανητικού συστήματος L 98-59 με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος , όχι σε κλίμακα αποστάσεων από τον κεντικό αστέτρα, αλλα σε θερμοκρασία χωρίς ατμοσφαιρικά φαινόμενα.
Image Credit: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser (Acknowledgment: O. Demangeon)

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η πυκνότητα του L 98-59 d, μόλις 2,95 g/cm3, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι κατά 30 τοις εκατό νερό, παρά τις επιφανειακές θερμοκρασίες πάνω από το βρασμό. Οι εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το TESS βρίσκονται σε τροχιά τόσο κοντά στον L 98-59 που, ακόμη και αν είναι πολύ πιο αμυδρός από τον Ήλιο μας, παίρνουν πάρα πολύ θερμότητα για να είναι κατοικήσιμοι. Ωστόσο, το VLT εντόπισε επίσης έναν συγκεκριμένο τέταρτο πλανήτη, τον L 98-59 e, και έναν πιθανό πέμπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο L 98-59 e είναι τρεις φορές βαρύτερος από τη Γη, ενώ ο πιθανός πέμπτος υποψιάζεται ότι έχει 2,5 φορές τη μάζα της Γης. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές του να διατηρήσει μια ατμόσφαιρα, παρά τις εκρήξεις που είναι τυπικές στους αστέρες κόκκινους νάνους. Εάν το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST εκτοξευτεί στο διάστημα αργότερα φέτος, οι πλανήτες του L 98-59 αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους καταλληλότερους υποψήφιους για τη μελέτη των ατμοσφαιρών εξωπλανητών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε εδώ.

Περισσότερα εδώ


Παναγιώτης Νιάρχος

ΕΚΠΑ